Türkiye’de Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet
Sağlık
İlk yayın :
21 Ocak 2022
Dünya Tabipler Birliği sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti, “sağlık sisteminin temellerine zarar veren ve hastanın sağlığını kritik olarak etkileyen uluslararası acil bir durum” olarak tanımlıyor. Dünya Sağlık Örgütü ise sağlık kurumlarındaki şiddeti “hasta, hasta yakınları, ya da diğer herhangi bir kişiden gelen, sağlık çalışanı için risk oluşturan tehdit davranışı, sözel tehdit, fiziksel saldırı ve cinsel saldırıdan oluşan durum” olarak detaylandırıyor. Bu tanımlamalara göre yapılan çalışmaların bulguları ise sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiziksel şiddetin dünyada her geçen gün arttığını ortaya koyuyor.
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlık çalışanlarının yüzde 8’i ila 38’i kariyerlerinin bir noktasında fiziksel şiddete maruz kalıyor. Çok daha fazlası tehdit ediliyor ve sözlü saldırıyla karşılaşıyor. Şiddet uygulayanlar ise çoğunlukla hastalar ve yakınları. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili yapılan çalışmaların en çarpıcı bulgusu diğer iş kollarına göre sağlık alanının, şiddetin en fazla gerçekleştiği alan olduğu ve sağlık personelinin şiddete uğrama olasılığının on altı kat daha fazla olduğu yönünde. 2009 tarihli “Hekime Yönelik Şiddet Nasıl Önlenir Çalıştayı” anket sonuçlarında, doktorların %45,6’sının, hemşirelerin %35,8’inin ve diğer sağlık çalışanlarının %19,1’inin şiddete maruz kaldığı saptandı. Acil Servis, Psikiyatri Servisleri, Yoğun Bakım Üniteleri, Yaşlı Bakım Üniteleri ve Cerrahi Birimlerde çalışan sağlık çalışanları daha çok şiddete maruz kalıyor.
2022 Yılında 422 Sağlık Çalışanı Şiddete Maruz Kaldı
Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık- Sen), 2022 Sağlıkta Şiddet Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, 2022 yılında sağlık çalışanlarına yönelik 249 şiddet olayı gerçekleştirdi. 494 saldırganın gerçekleştirdiği olaylarda 422 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı. 2 sağlık çalışanı hayatını kaybetti.
249 şiddet olayının 216'si hem sözlü hem fiili, 32'si sözlü ve 1'i mobbing olarak kayıtlara geçti. Şiddet olaylarının 210'una hasta ve hasta yakınları neden olurken 35'ine magandalar ve 4 olaya ise idareciler sebep oldu.
249 şiddet olayının 206'sı hastanelerde, 23'ü sahada ve 16 şiddet olayı aile sağlığı merkezlerinde gerçekleşti. Buna ek olarak 1 olay sosyal medyada ve 3 olay ise Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) üzerinden tehditle gerçekleşti. Sağlık çalışanları branşlarına göre incelendiğinde ise yıl boyunca en çok şiddete maruz kalanlar doktorlar ve hemşireler oldu. Yaşanan şiddet olaylarında 1'i doktor 1'i güvenlik görevlisi olmak üzere iki sağlık çalışanı hayatını kaybetti. 149 doktor, 76 hemşire, 58 acil sağlık hizmetleri çalışanı, 3 eczacı ve 60 diğer sağlık çalışanı olmak üzere 422 sağlık çalışanı şiddete maruz kaldı.
2022 yılı boyunca şiddet olaylarına neden olan 494 saldırganın 202'si hakkında hiçbir işlem yapılmazken, 141 saldırgan gözaltına alınıp serbest bırakıldı. Saldırganların 96'sı tutuklanırken, 53 saldırgan hakkında adli soruşturma başlatıldı. İki saldırganı ise kamudan uzaklaştırma cezası verildi.
Sağlıkta şiddeti önleme amacıyla TBMM’ye sunulan “Sağlık Hizmetleri Temel Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” 15 Nisan 2020 tarihinde kabul edildi. Yasaya göre, kamu ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle işlenen kasten yaralama, tehdit, hakaret, görev yaptırmamak için direnme suçlarına karşı verilecek cezalar yarı oranda artırılacak, hapis cezaları ertelenmeyecek, şiddet faili hastaya ve hasta yakınına verilecek sağlık hizmetinin başka bir sağlık personel verecek. Türk Tabipler Birliği de bu düzenlemelerin sağlıkta şiddetin önlenmesi için önemli ama yeterli olmadığını açıkladı.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR
Kadına Yönelik Şiddette Veriler Nasıl Toplanıyor?
Görsel Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreterinin Türkiye ve İsrail ile İlgili Açıklamalarını mı Gösteriyor?
Aile Hekimlerinin Çeşitli İlaçları Yazamayacağı İddiası Doğru mu?
Küresel Terörizm Endeksinde Türkiye’nin Yeri
Görsel Türkiye’de Bulunan Sagalassos Çeşmesi’ni mi Gösteriyor?
Kredi Kartı Borcunu Ödeyemeyenlerin Sayısı Artıyor
Görüntüler 16 Ekimde Meydana Gelen Malatya Depremini mi Gösteriyor?
Almanya Kaçak Sığınmacıları Daha Hızlı Gönderme Konusunda Türkiye ile Anlaştı mı?
Video Aşı Olmayı Reddeden Bir Hastanın Darp Edilmesini mi Gösteriyor?
Futbola Yabancı Yöneticiler ve Türk Futbolunda Yabancı Kuralı