Video İsrail Askerlerine Yapılan Saldırıyı mı Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir X hesabı tarafından 9 Ekim 2024 tarihinde yapılan paylaşımda, videonun İsrail askerlerine yapılan saldırıyı gösterdiği iddia ediliyor.

Paylaşım 839 bin görüntülenmeye ulaşırken, farklı sosyal medya platformlarında da&nbsp;<a href="https://www.youtube.com/watch?v=hc_OplceYeM">paylaşıldı.</a>

İddia YANLIŞ
Video güncel değil. Dolaşıma sokulan video 16 Ekim 2016 tarihinde kaydedilmiş.
Video Suriye’de yaşanan iç savaş sırasında muhalif güçlerin, rejim kuvvetlerine yapılan saldırıyı gösteriyor.
Video Suriye İç Savaşından Kaydedilmiş 
İsrail’in Gazze ve Lübnan’ın güneyinde sürdürdüğü harekatlar devam ederken bölgede kaydedildiği iddia edilen videolar da sosyal medyada oldukça fazla paylaşım alıyor. Söz konusu video da İsrail’e karşı saldırıları gösterdiği iddiasıyla dolaşıma girmiş. 
Dolaşıma sokulan videonun ekran görüntülerini kullanarak yapılan görsel aramada farklı haber sitelerine ulaşılabiliyor. Ayrıca farklı sosyal medya kullanıcıları tarafından sosyal medya platformunda yapılan paylaşımlara ulaşmak mümkün. 
Video İsrail Askerlerine Yapılan Saldırıyı mı Gösteriyor?

Ulaştığımız haber sitelerindeki detayları incelediğimizde ise Suriye’nin dördüncü büyük şehri olan Hama’da 26 Ağustos 2016 - 6 Kasım 2016 tarihine kadar yaşanan çatışmalarda muhalif güçlere bağlı bir milisin, Suriye İç Savaşı’ndan rejim yanlısı güçlere bağlı askerlere doğru ateşlediği füze olduğuyla ilgili haberlere ulaşmak mümkün. 
Arama genişletildiğinde ise farklı sosyal medya platformlarında ve özellikle El Cezire haber kanalının Facebook hesabında 2016 yılının Ekim ayında yaptığı paylaşıma ulaşılabiliyor.
Video İsrail Askerlerine Yapılan Saldırıyı mı Gösteriyor?

Bu videonun Suriye’den çekildiğini destekler nitelikte başka bir bulgu ise videonun bir bölümünden sonra sol üst köşede değişen logo olduğu tespit edilebiliyor. Videonun 10. saniyesinden itibaren değişen logoyu kısa bir internet araştırmasıyla Suriye’deki rejime muhalif olan silahlı milis gücü Ceyş el İzze’ye ait olduğuna ulaşmak mümkün.  
Video İsrail Askerlerine Yapılan Saldırıyı mı Gösteriyor?

Bu iddia farklı doğrulama kuruluşları tarafından da analiz edilmişti. 

Sonuç olarak;

Videonun İsrail askerlerine yapılan saldırıyı gösterdiği iddiası yanlış