Paylaşılan video, bilgisayar tabanlı görsel üretme (CGI) teknikleri kullanılarak oluşturulmuş ve paylaşan kişi videoyu paylaştığı video da bunu belirtmiş.
Videoyu paylaşan kişi Instagram öne çıkalarında videoların yapılış sürecinden kesitler sunmuş.
Video CGI Teknikleri Kullanılarak Oluşturulmuş
İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik harekatı devam ederken, çatışmaların bölgesel bir savaşa dönüşme riski uluslararası kamuoyunda tartışılıyor. İsrail güvenlik güçleri, Lübnan sınırında Hizbullah milisleriyle çatışmaya devam ederken karşılıklı hava saldırıları da düzenleniyor. Sosyal medyada bölgeden geldiği iddia edilen pek çok bağlamından koparılmış video ve fotoğraf dolaşıma girdi. Bahsi geçen paylaşımdaki videoda, bir hava saldırısına karşı savunma sisteminin harekete geçtiği görülüyor. Gönderide bunun İsrail hava savunma sistemini gösterdiği iddia edilmiş.
Paylaşılan videodaki ekran görüntülerini kullanarak yapılan görsel aramada farklı sosyal medya kullanıcıları tarafından benzer iddialarla yapılmışpaylaşımlara rastlıyoruz. Video detaylı incelendiğinde yapı ve objelerdeki donukluk dikkat çekiyor. Bunun yanında ise bölgedeki çatışmalarla ilgili uyumlu olmayan bazı detaylar var. Örneğin İsrail’e yönelik hava saldırılarında füzeler kullanılıyor fakat videoda eski model uçaklar yer alıyor. Hatta bu uçakların 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan uçak modelleriyle benzerlikler içerdiğisöylenebilir.
Videonun ilk 3 saniyesinde havaya doğru ateşleme yapan hava savunma silahı da 2. Dünya Savaşı sırasında kullanılan modellerle benzerlik gösteriyor. İsrail’e ait olan ve Demir Kubbe adıyla olarak bilinen hava savunma sistemi ise videodaki gibi bir yapıya sahip değil.
Arama genişletildiğinde ise bir Instagram hesabının 8 Ekim 2021’de bu videoyu paylaştığı görülüyor. Paylaşımın gönderisinde videonun bilgisayar destekli animasyon araçlarıyla oluşturulmuş olduğu anlamına gelen CGI uyarısı bulunuyor. Gönderide kullanılan hashtaglerden de videonun 2. Dünya Savaşı hava savaşlarını gösterme amaçlı oluşturulduğu anlaşılıyor.
Hesap incelendiğinde öne çıkanlar kısmında CGI teknikleriyle kullanılarak oluşturulan farklı videoların oluşturulma süreçleriyle ilgili paylaşım yapıldığı da görülüyor.
Hesabın biosunda bir YouTube hesabı bağlantısı da yer alıyor. Hesapta, Instagram hesabından paylaşılmış videoların uzun ve farklı açılardan paylaşılmış versiyonlarına ulaşılabiliyor. İddiadaki videonun başka bir versiyonu bu platformda 30 Eylül 2021’de paylaşılmış. İspanyolca “Compilación Animaciones Segunda Guerra Mundial” (2. Dünya Savaşı Animasyonları Derlemesi) başlığıyla paylaşılan videonun açıklama kısmında da yine İspanyolca olarak şunlar yazıyor:
“Bu, WW2 veya İkinci Dünya Savaşı bölümüne ait animasyonlarımın küçük bir derlemesidir. Animasyonları hava muharebesinden daha uzağa getirmeye çalışacağım çünkü onların kahramanlar olduğu oldukça açık. Bir Tiger 1'in bir M4 Sherman'a karşı savaşını yaratmak istiyorum. Kucak dolusu sevgiler! “
Sonuç olarak;
Videonun İsrail'e yönelik füze saldırılarını gösterdiği iddiası yanlış.