İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 10 Ağustos 2022 tarihinde yapılan paylaşımda iklim aktivisti Greta Thunberg’in ağaçları korumak için Çinlilerden yemek çubuklarını bırakmalarını istediği iddia edildi.

 İddia, çeşitli aralıklarla birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış.

Thunberg’in Yemek Çubuklarıyla İlgili Bir Açıklaması Var mı?

İddiada, Greta Thunberg’in yüzlerce ağacın kurtarılması için Çinlilerden chopstick (yemek çubuğu) kullanımından vazgeçmelerini istediği ve Çinlilerin de Thunberg’e çubukların ağaçtan değil, bitkiden yapıldığını söyleyerek, okula geri dönmesini tavsiye ettikleri belirtilmiş. İngilizce anahtar kelimeler kullanılarak sosyal medya platformlarında yapılan aramalarda söz konusu iddianın ilk olarak 14 Ocak 2020 tarihinde @geoloong kullanıcı adlı bir Twitter hesabı tarafından paylaşıldığına ulaşılıyor. Bu paylaşımdan sonra iddia Rusya merkezli internet sitelerinde de yer almış.

Söz konusu iddiayı paylaşan yerli ve yabancı sosyal medya hesaplarına bakıldığında hesapların hepsinin Greta Thunberg’i eleştiren hesaplar olduğu sonucuna varılıyor. Türkçe paylaşımı gerçekleştiren hesaba göz atıldığında birçok komplo teorisi paylaştığı da görülebilir.

Greta Thunberg’in yemek çubuklarının yasaklanmasıyla alakalı paylaşım yapıp yapmadığına bakmak için Twitter’da anahtar kelimeler kullanılarak arama gerçekleştirdiğinde herhangi bir sonuç bulunamıyor. Thunberg, 7 Mayıs 2021 tarihinde Twitter hesabından Çin ve iklim krizi ile ilgili bir paylaşımda bulunmuş. Thunberg paylaşımında, “Evet, Çin hala DTÖ tarafından gelişmekte olan bir ülke olarak sınıflandırılıyor, birçok ürünümüzü üretiyorlar vs. Ama bu tabii ki geleceğin ve günümüzün yaşam koşullarını mahvetmenin mazereti değil. Çin rotasını büyük ölçüde değiştirmedikçe iklim krizini çözemeyiz.” ifadelerini kullanmış. Ancak Thunberg’in bu paylaşımında da yemek çubuklarıyla ilgili bir açıklamaya rastlanmıyor.
Arama motorlarında yine anahtar kelimeler kullanılarak yapılan aramalarda Greta Thunberg’in KyodoNews’e verdiği röportaja ulaşılıyor. Thunberg, röportajda Çin ve Japonya’yı ziyaret etmek istediğini belirtmiş ancak yemek çubuklarıyla ilgili herhangi bir ifade kullanmamış. Bunun yanı sıra aramalarda iddiayı AFP ve Reuters’in de incelediğine rastlanıyor. AFP ve Reuters, gerçekleştirdikleri doğruluk kontrollerinde Greta Thunberg’in ekibine ulaştıklarını ve Thunberg’in böyle bir açıklamasının olmadığının kendilerine aktarıldığını belirtmiş.
İddia, AFP, Reuters ve Open tarafından da ele alınmış.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Greta Thunberg’in ağaçları korumak için yemek çubuğu kullanmayı bırakmalarını istediğini söylediği, Çinlilerin de ağaçların bambudan yapıldığını belirterek Thunberg’e “okula dön” çağrısı yaptığı iddia edilmişti. Thunberg’in yemek çubuklarıyla (chopsticks) ilgili herhangi bir açıklamasına rastlanmıyor. Bununla birlikte Thunberg’in ekibi de AFP ve Reuters’a aktivist tarafından böyle bir çağrı yapılmadığını aktarmış.

Sonuç olarak;

Greta Thunberg'in Çinlilerden ağaçları korumak için yemek çubuğu kullanmayı bırakmalarını istediği iddiası yanlış.