Doğruluk Kontrolleri
11'
Pfizer COVID-19 Aşısı Cenin Hücresi İçeriyor mu?
Sağlık
İlk yayın :
27 Ekim 2021
Bir Twitter hesabı tarafından 14 Ekim 2021 tarihinde yapılan paylaşımda Pfizer COVID-19 aşısının cenin içerdiği iddia edildi.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Pfizer üst düzey araştırmacı ve yöneticisi konumundaki bilim insanları arasında aşı ile ilgili tartışmalı e posta mesajları: "Orada yüzen fetal hücreler (kürtajla alınmış cenin hücresi) hakkında bilgi sahibi olmaktan kaçınmak istiyoruz.
İddia Nasıl Yayıldı?
Söz konusu iddia Amerika’da Project Veritas isimli bir grup tarafından ortaya atıldı. Proje Veritas, daha öncede yanıltıcı komplo teorileri içeren paylaşımlarıyla tanınıyor. 6 Ekim 2021 tarihinde Pfizer çalışanı tarafından sızdırıldığı iddia edilen e-postaları gösteren bir video yayınladı. Videoda, Pfizer çalışanı olduğu iddia edilen kişinin COVID-19 aşılarının test aşamasında cenin içeren hücreler kullandıklarına ve bu durumu saklamak için çok fazla çaba harcadıklarına ilişkin bir e-postasının ekran görüntüsü yer alıyor.
Video, Twitter’da Jack Posobiec tarafından yayıldı. Posobiec, televizyon muhabiri olarak görev yapıyor. Aynı zamanda kendisi komplo teorileri üretmekle tanınıyor. Jack Posobiec daha önce de pek çok kez yanlış bilgi ve komplo teorileri üretti ve destekledi.
Bununla beraber videoda yer alan e-postanın ekran görüntüsünde fetal hücrelerin aşının içerisinde olduğu ifadesi yer almıyor. Kopyalanmış hücrelerden oluşan bir dizi cenin hücresinin test sırasında kullanıldığı ifadesi yer alıyor.
BioNTech -Pfizer İşbirliği İle Üretilen COVID-19 Aşısı Cenin Hücresi İçeriyor mu?
Nebraska Tıp Merkezi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Doçent Dr. James Lawer, COVID-19 aşılarının cenin hücresi içermediğini açıkladı. Doç. Dr. Lawer, “Cenin hücreleri nesiller önce toplanan laboratuvarda büyüyen hücreler. Hücre hatları laboratuvarda büyüyen hücrelerdir. 1970 ve 1980’li yıllarda kürtajdan alınan hücrelerden gelmektedir. 1970 ve 1980’li yıllardaki bireysel hücreler son dört yılda çoğaltılarak fetal hücre dizileri yaratıldı. Pfizer ve Moderna COVID-19 aşıları söz konusu olduğunda, araştırma ve geliştirme aşamasında fetal hücre hattı HEK 293 kullanıldı. Tüm HEK 293 hücreleri, 1973'te Hollanda'da gerçekleşen bir kürtajdan alınan dokudan gelmektedir. İlaçların etkililiğini ve güvenliğini test etmek için fetal hücre hatlarının kullanılması yaygın bir uygulamadır çünkü bunlar tutarlı ve iyi belgelenmiş bir standart sağlar.” ifadelerini kullandı. Öte yandan, fetal hücre dizileri sadece COVID-19 aşılarının test aşamasında kullanılmadı. Çoğu modern tıbbın fetal hücrelerle bir bağlantısı bulunuyor.
BioNTech ve Pfizer’de çalışan bilim insanları Eylül 2020 tarihinde “A prefusion SARS-CoV-2 spile RNA vaccine is highly immunogenic and prevents lung infection in non-human primates” isimli bir makale yayımladı. Bilim insanları makalede, COVID-19 aşısının maymun ve fareler üzerindeki gelişimini ve başarısını detaylandırırken aşının HEK293T hücre hattı kullanılarak test edildiğini söyledi. İddianın aksine HEK293T hücre hattının kullanılması gizli bir bilgi değil. Üretici firmada çalışan bilim insanları makalede bunu açıklıyor.
İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından yapılan paylaşımda Pfizer COVID-19 aşısının cenin içerdiği iddia edilmişti. İddia daha öncede pek çok komplo teorisi üreten ve paylaşan Project Veritas tarafından ortaya atılmış. Video’da Pfizer çalışanı olduğu iddia edilen bir kişinin COVID-19 aşılarının test aşamasında cenin içeren hücreler kullandıklarına ve bu durumu saklamak için çok fazla çaba harcadıklarına ilişkin bir e-postasının ekran görüntüsü yer alıyor. Söz konusu cenin hücreleri 1970 ve 1980’li yıllarda kürtaj sonrasında alınan hücreleri içeriyor ancak bu hücreler defalarca kopyalanarak bir fetal hücre dizisi oluşturuluyor. Fetal hücre dizileri bugüne kadar sayısız ilaçta kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor. Öte yandan, Pfizer’in fetal hücre dizileri kullandığını sakladığı iddiası doğru değil. Eylül 2020 yılında BioNTech- Pfizer bilim insanları yayımladıkları makalede fetal hücre dizisini kullandıklarını beyan ediyor.
Sonuç olarak;
Pfizer COVID-19 aşısının cenin hücresi içerdiği iddiası yanlış.
İLGİNİ ÇEKEBİLİR