Video, 6 Şubat Depremlerinden Sonra Bölgede Yapılan Çalışmaları mı Gösteriyor?
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 9 Mart 2023 tarihinde paylaşılan videonun 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede yapılan çalışmaları gösterdiği iddia edildi.

İddia 172 binin üzerinde görüntülenmiş, 1.500’ün üzerinde beğenilmiş ve 400 defadan fazla paylaşılmış.

Önce Tahmin Etmeye Ne Dersin?

Sence bu iddianın doğruluk payı nedir?

Söz konusu iddiaya benzer iddialar da sosyal medya hesapları tarafından paylaşılıyor.

Video Uzun Süredir İnternette Dolaşımda

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerle etkilenen 10 ilde 46 bin 104 kişi hayatını kaybederken deprem bölgesindeki 11 ilde yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 200 bini geçmiş durumda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 aya kadar 100 bin konteyner kurarak, yarım milyon depremzedeyi bu alanlara taşımayı hedeflediklerini belirtirken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da 2 ay içinde 11 ilde 309 bin konutun yapım sürecinin başlayacağını açıkladı. 
Video, 6 Şubat Depremlerinden Sonra Bölgede Yapılan Çalışmaları mı Gösteriyor?

Bu süreçte sosyal medyada birçok iş makinesinin çalışmakta olduğu, arka planında “Ölürüm Türkiyem” adlı parçanın çaldığı bir video, deprem bölgesindeki faaliyetleri gösterdiği iddiasıyla paylaşılmaya başlandı. Videodan alınan ekran görüntüleri arama motorlarında tersten aratıldığında söz konusu videonun Türkiye’de yaşanan depremlerin öncesinde de paylaşıldığını görmek mümkün. Örneğin Twitter’da @insaatvetadilat kullanıcı adlı hesap 2 Ekim 2022 tarihinde videoyu “İçerisi Şampiyonlar Ligi gibi…” başlığıyla paylaşmış. Çin pazarında Douyin olarak bilinen Tiktok platformunda da aynı videonun çeşitli hesaplar tarafından Aralık 2022’de paylaşıldığına ulaşılıyor. Paylaşımlardan birinde söz konusu video, maden çalışmalarıyla ilişkilendirilmiş. 
Video, 6 Şubat Depremlerinden Sonra Bölgede Yapılan Çalışmaları mı Gösteriyor?

Yapılan tersten aramalarda aynı inşaat çalışmalarına ait olduğu düşünülen farklı videolara da rastlamak mümkün. Farklı açıdan çekildiği düşünülen bir video @ErikSolheim kullanıcı adlı bir Twitter hesabından da paylaşılmış. Solheim’ın 21 Eylül 2022’de paylaştığı videodaki yer şekilleri ve iş makinelerinin, iddiada yer alan videodakilerle oldukça benzediği görülebilir. Solheim videoyu Huawei’nin Çin’in Chongqing şehrinde açacağı fabrikanın inşaatını gösterdiği iddiasıyla paylaşmış. Aynı alanı gösterdiği düşünülen başka bir video da Çin merkezli medya olan Xi’s Moments’in Facebook hesabında paylaşılmış. Xi’s Moments de videonun Chongqing’deki Huawei’nin elektrikli araç fabrikası inşaatını gösterdiğini açıklamış.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede yapılan çalışmaları gösterdiği iddia edilmişti. Yüzlerce iş makinesinin çalıştığı anı gösteren video 2022 yılının sonbaharından bu yana sosyal medyada dolaşımda bulunuyor. Söz konusu videonun 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerle veya 20 Şubat 2023’te Hatay’da yaşanan depremle herhangi bir ilişkisi bulunmuyor.

Sonuç olarak;

Videonun 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında bölgede yapılan çalışmaları gösterdiği iddiası yanlış.