Bir Twitter hesabı tarafından 13 Aralık 2021 tarihinde paylaşılan videoda Fransa'da aşı olmayanlara şiddet uygulayan polislerin gösterildiği iddia edildi. Paylaşım 97 retweet alırken 296 da beğeni toplamış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
Fransa'da aşı olun diye dayak atan polis Bu sefer dayak yedi.. Halk karşılık verdi neden şeytani tarafı tutuyorsunuz Her şeyi para için yapıyorsunuz Eğer Tanrı'nın cehennemini görseniz bu işi bırakırsınız. Bize saldırmayın tek suçumuz aşı olmamak dediler

İddia daha önce Reuters tarafından da analiz edilmiş.
Videodaki Görüntüler Fransa'da Aşı Olmayanlarla mı Alakalı?
Paylaşımdaki videoyu yabancı hesaplar da “Aşı karşıtı protestocular Fransız polisi tarafından şiddet görüyor. Görünüşe göre Fransız polisi kaybediyor” ifadeleri ile sosyal medyada sık sık paylaşmış. İddiadaki görüntülerin yayıldığı kaynağa anahtar kelimelerle araştırma yapıldığında ulaşılabiliyor.
Ancak görüntülerin aşı talimatları veya COVID-19 önlemleri ile bir ilgisi bulunmuyor. Video, müzik yapımcısı Michel Zecler'in üç Paris polis memuru tarafından dakikalarca dövülmesine ilişkin CCTV görüntülerinin yayınlanmasının ardından yüzlerce siyah giyimli protestocunun polisle çatıştığı 28 Kasım 2020'ye kadar uzanıyor.
Twitter’da paylaşılan video ilk olarak @Taoualitamar isimli kullanıcı tarafından paylaşılmış. Gazeteci Amar Taoualit ile iletişime geçen Reuters, videonun Kasım 2020'ye ait olduğunu doğrulamış ve o sırada videoya yer veren Actu17 haber kaynağından bir tweet'e işaret ederek kanıt sunmuş.
Yine aynı tarihte benzer çatışma sahnelerini Le Parisien’ın onaylanmış YouTube hesabında yer alan videoda da görülebilir.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun Fransa'da aşı olmayanlara şiddet uygulayan polisleri gösterdiği iddia edilmişti. Görüntülerin aşı talimatları veya COVID-19 önlemleri ile bir ilgisi bulunmuyor. Video, iddia edilenin aksine Kasım 2020'de Paris'te polis şiddetine karşı bir gösteri sırasında protestocular ve polis arasında bir çatışmayı gösteriyor.

Sonuç olarak;

Videonun Fransa'da aşı olmayanlara şiddet uygulayan polisleri gösterdiği iddiası yanlış.