COVID-19’un Pandemi Değil mi?
Bir Instagram hesabından paylaşılan videoda koronavirüs ile ilgili açıklamalar yapan bir doktor COVID-19’un normal bir grip virüsü olduğunu, COVID-19’un pandemi olmadığını ve hastalığı teşhis etmekte kullanılan PCR testlerinin tamamının yanlış sonuç verdiğini iddia etti.
COVID-19’un Pandemi Değil mi?

Gönderi Instagram’da 25 bin beğeni almış. Söz konusu iddia farklı sosyal medya hesaplarınca da paylaşılmış. İddia başka platformlar tarafından da incelenmiş.
COVID-19 Pandemi Değil mi?
Videoda konuşan gerçekten da Hollandalı Elke De Klerk isimli pratisyen doktor, De Klerk videoda COVID-19’un gripten farklı bir virüs olmadığının anlaşıldığı bu nedenle artık pandemi olarak kabul edilmemesi gerektiğini iddia etmiş. Elke De Kler bu iddiaları üyesi olduğu ve amacını COVID-19 kaynaklı kapatmaların ve ilişkili tüm zarar verici yan etkilerin sona erdirilmesi amacıyla deneyimlerin paylaşılması olarak belirten Dünya Doktorlar Birliği isimli bir sivil toplum kuruluşunun etkinliğinde dile getirmiş.
Dünya Sağlık Örgütü’nün belgelerinde pandemi bulaşıcı bir hastalığın dünya çapında yayılması durumu olduğu belirtilmiş. 18 Şubat 2021 itibarıyla Dünya’nın hemen her yerinde toplam 109 milyondan fazla COVID-19 vakası kayıtlara geçmiş. COVID-19’un Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilme tarihi 11 Mart 2020 ve salgın hala pandemi statüsünde.
De Klerk açıklamalarında COVID-19’un gripten farkı olmayan bir hastalık olduğunu da iddia etmiş. Koronavirüs ve gribin aynı hastalık olduğu iddiaları uzun süredir dolaşımda. Birçok sağlık otoritesi iki hastalığın semptomlar bakımından bazı benzerlikler gösterse de birbirinden farklı hastalıklar olduğunu belirtmiş. Grip, influenza virüsünün sebep olduğu bir hastalık, COVID-19’a sebep olan virüs ise SARS-CoV 2. İki hastalık ölüm oranları ve bulaşıcılık bakımında da birbirinden ayrılıyor.
COVID-19’un Pandemi Değil mi?

De Klerk’in iddia ettiği gibi COVID-19 ve grip aynı hastalıklar olsaydı bile bu durum pandemi statüsünde olmaması için bir sebep olmazdı çünkü grip de gerektiğinde pandemi kategorisinde değerlendirilebilir.
PCR Testleri Yanlış Sonuç mu Veriyor?
Videoda yer alan bir diğer iddia COVID-19 paniğine hatalı PCR testi sonuçlarının neden olduğu. Daha önce PCR testlerinin güvenilirliği ile ilgili bir inceleme yapmıştık. De Klerk açıklamlarında PCR testlerinin yüzde 89 - yüzde 94 aralığında yanlış pozitif, geri kalanların da yanlış negatif sonuç verdiği ve bu testlerin koronavirüs dışında başka hastalıkları tespit ettiğini söylemiş.
PCR testi koronavirüs tanısında en yaygın ve yöntemler arasında en güveniliri olarak kabul edilmekte. Amerikan Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsünün bilgilendirmesine göre testlerde her tanı testinde olduğu gibi yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuçlar çıkabilmekte ancak videoda iddia edildiği gibi bütün sonuçlar yanlış negatif ya da yanlış pozitif değil. COVID-19’u tespit etmesi için tasarlanmış bir tanı testinin başka hastalıkları tespit edip pozitif sonuç vermesi ise mümkün değil. PCR testi virüse özgü genetik materyalleri ve dizilimleri tespit ederek tanı sonuçlarına ulaşıyor, bu sebeple başka bir virüsü tespit etmesi mümkün görünmüyor.
İddia YANLIŞ
Bir Instagram sayfasında paylaşılan videoda COVID-19 kısıtlamalarına karşı bir araya gelen sivil toplum kuruluşu Dünya Doktrolar Birliği üyesi Hollandalı doktor Elke De Klerk COVID-19’un gripten farkı olmadığını, bu sebeple hastalığın pandemi statüsünde değerlendirilmemesi gerektiğini ve hastalık konusundaki paniğin yanlış pozitif ve yanlış negatif sonuç veren PCR testleri sonucunda oluştuğunu iddia etmiş. COVID-19 ve grip iki farklı virüsün sebep olduğu iki farklı hastalık, COVID-19 pandemi kategorisinde değerlendirilmeye başladığı 11 Mart 2020 tarihinden beri pandemi statüsünde, bu durumda bir değişiklik yok.
Hastalık videodaki doktorun iddia ettiği gibi grip olsaydı bile pandemi statüsünde değerlendirilmemesi için yeterli bir sebep olmazdı çünkü bu sınıflandırmaya şartları sağlandığında gripler de girebilir. Doktor Elke De Klerk’in iddiaları yanlış.

Sonuç olarak;

COVID-19’un pandemi olmadığı iddiası