İddia şöyle;

Bir X hesabından 14 Ekim 2023 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan ve çorak bir arazide yük taşıyan kalabalık bir grup erkeği gösteren videonun Gazze’ye yardım götüren Mısırlı Müslümanları gösterdiği iddia edildi.

İddia YANLIŞ
→ Video İsrail ve Hamas arasında başlayan çatışmalardan bir ay önce dolaşıma girmiş.
→ Videonun nereyi gösterdiğine dair kesin kanıtlar yok. Arapça kaynaklar videonun Mısır-Libya sınırında sınırı geçmek isteyen ya da sınır ticareti yapan bir grubu gösterdiğini belirtiyor. 
Video Güncel İsrail-Hamas Savaşından Önce Dolaşıma Girmiş
7 Ekim 2023 Cumartesi günü Gazze’de etkin olan Hamas’ın silahlı grupları, İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ isimli bir saldırı harekâtı başlatmışlardı. Gelişmeler dünya siyasal gündeminin ilk sırasında yer almaya devam ediyor ve sosyal medyada konuyla ilgili olduğu öne sürülerek yapılan paylaşımlar büyük bir hızla yayılabiliyor. 
Doğruluk Payı’nın İsrail-Hamas Savaşı ile ilgili zaman tüneline bağlantıdan ulaşabilirsiniz. 
Gazze’ye yardım götüren Mısırlı Müslümanları gösterdiği iddia edilen videodaki kesitleri tersine görsel arama yöntemiyle arattığımızda, videonun pek çok X hesabında aynı iddiayla paylaşıldığı görülüyor. Tersine görsel arama ve internet araştırmaları videonun İsrail-Hamas Savaşı’ndan en az bir ay önce dolaşıma girdiği görülüyor. Yani, görüntüler güncel çatışmalar ertesinde çekilmiş değil.
Araştırma ilerletildiğinde videonun 8 Eylül 2023 tarihli paylaşımında Arapça bir gönderi yer alıyor.  Bu gönderinin Türkçesi ise şu şekilde:
“Mısır-Libya sınırındaki talihsiz manzara, binlerce Mısırlının Libya'da çalışmak istediğini veya yasadışı yollardan Avrupa'ya göç etmek istediğini gösteriyor!”
Videoyu, Mısırlıların Libya’ya çalışmak için geçtiği iddiasıyla paylaşan başka X hesapları da mevcut. 

Orijinal video üzerinden yapılan haberler olsa da çekilen videonun neyi gösterdiği konusunda resmi otoritelerce doğrulanmış bir bilgi yok. Bazı kaynaklar Mısır’ın Libya sınırındaki kenti Sallum’un yakınlarında çekilmiş olduğunu belirtiyor. Videodaki kişiler de Libya sınırında sınırdan geçmek ya da ticaret yapmak için giden Mısırlıları gösteriyor olabilir. 
İddia farklı doğruluk kontrolü platformları tarafından da analiz edildi.  

Sonuç olarak;

Çorak bir arazide yük taşıyan kalabalık bir grup erkeği gösteren videonun Gazze’ye yardım götüren Mısırlı Müslümanları gösterdiği iddiası yanlış.