Bir Twitter hesabı tarafından 19 Eylül 2021 tarihinde yapılan bir paylaşımda yer alan fotoğrafın 1965 yılında akrabalarını mezarlarından çıkarıp düğüne getiren bir çiftin düğününü gösterdiği iddia edildi. Gönderi 2 bin 228 kişi tarafından beğenilmiş ve 149 kez paylaşılmış.
Paylaşımda geçen metin şu şekilde:
1965 yılındaki bu çift düğününü tüm ailesinin görmesi dileğiyle bütün akrabalarını mezardan çıkardı

Söz konusu iddia birçok sosyal medya hesabı tarafından da farklı tarihlerde paylaşılmış.
Fotoğraf 1965 Yılında mı Çekilmiş?
Görsel, internette tersten aratılınca orijinalinin New York’ta yaşayan 1950 doğumlu ABD’li sanatçı Jane Hammond’a ait olduğu görülüyor. Hammond’un eserlerini sergilediği internet sitesinde “When You Wish” başlığıyla yer alan görselin gümüş baskı ile elde edildiği ve eserin 2008 yılında üretildiği ifade edilmiş. Detroit Institute of Arts’ın resmi internet sitesinde de eserin Jane Hammond’a ait olduğu, 2008 yılında üretildiği ve koleksiyonlarında bulunduğu belirtilmiş.

Fotoğraf Nerede Çekilmiş Olabilir?
Arama motorlarında “boda”, “muertos”, “Hammond” anahtar kelimelerini arattığımızda fotoğrafın Meksika’nın Guanajuato şehrinde bulunan Museo de Las Momias’ta (Mumya Müzesi) çekildiği bilgisine ulaşıyoruz. İddia görselindeki çiftin bulunduğu yerde çekilen başka fotoğraflara da farklı kaynaklar üzerinden ulaşmak mümkün.

İddia YANLIŞ
Bir Twitter hesabı tarafından 19 Eylül 2021 tarihinde paylaşılan fotoğrafın 1965 yılında bir düğünde çekildiği, gelin ve damadın akrabalarını mezarlarından çıkarıp düğüne getirdiği iddia edilmişti. Görsel, ABD’li sanatçı Jane Hammond tarafından 2008 yılında üretilmiş.

Sonuç olarak;

Fotoğrafın 1965 yılında çekildiği ve çiftin akrabalarını mezarlarından çıkarıp düğün yaptığı iddiası yanlış.