Bir Rus Hacker, Aşılıların 7 Gün 24 Saat İzlendiğini İspat mı Etti?
İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 12 Ağustos 2022 tarihinde paylaşılan videonun, bir Rus hackerın aşılıların 7/24 izlendiğini ispatladığını gösterdiği iddia edildi.

Paylaşım 800’den fazla retweet alırken 1500’ü aşkın beğeni toplamış.

Önce Tahmin Etmeye Ne Dersin?

Sence bu iddianın doğruluk payı nedir?

Birçok sosyal medya platformunda bir süredir yayılımda olan bu incelemenin konusu videoda, bir Rus hacker olarak sunulan kişinin, internetin esas olarak yasa dışı faaliyetlerin gerçekleştirildiği ve Google, Bing gibi arama motorlarından erişilemeyen Dark webden bir veri akışı görüntüsü paylaşımından oluşuyor. İddiaya göre bu veri akışında aşılıların GPS koordinatları, uykuda olup olmadıkları gibi kişisel bilgileri gerçek zamanlı olarak yer alıyor. Yine iddiaya göre bu görüntüler 5G yapay zeka sistemiyle aşılıların takip edildiği söylentilerini doğruluyor. Bu durumun ise aşıların içine ‘nano parçacıklar’ ya da ‘mikroçipler’in yerleştirilmesiyle sağlandığı öne sürülüyor.
Aşıların içinde mikroçip bulunmadığına, 5G ile aralarında bir bağlantı olmadığına ve içerik listelerine dair birçok iddiayı daha önce mercek altına almıştık, detaylı bilgilere bağlantılar üzerinden ulaşabilirsiniz. ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden almaları gereken onay sürecinin bir parçası olarak tüm aşı bileşenlerinin halka açık olduğunu, bu nedenle şirketlerin aşılarının içeriğini şeffaf olarak paylaşmaları gerektiğini biliyoruz. Aşı içeriklerine bu bağlantılar üzerinden ulaşmak mümkün.
İncelenen video, bir ‘Rus hacker’ ibaresi taşıyor ve dolayısıyla Sputnik aşısının da içeriğini sorguluyor. Sputnik V aşı içeriği de açık olarak mevcut. Bu aşının içinde de herhangi bir şekilde mikroçip, nanobot ya da buna benzer bir bileşen bulunmuyor.
İncelenen videonun kalitesi oldukça düşük ve hackerın hangi veri tabanına girdiği tam olarak belirlenemiyor. Yine de videoda, nevermind@alexeykapyshev.sputnik-.com isimli bir mail adresi seçilebiliyor. Bu mail adresinin arama motorlarında aratılmasıyla, ürettikleri komplo teorileriyle öne çıkan birkaç sitede videonun daha net ve uzun hâllerine ulaşmak ve videonun ‘kaydedildiği’ tarihin 1 Nisan olduğunu görmek mümkün. Bununla birlikte, bu büyüklükte bir veri sızıntısının internette komplo teorisi üreten hesaplar dışında da yankı uyandırması beklenirdi. 
Doğruluk Payı’nın ulaştığı siber güvenlik uzmanları, Telegram uzantılı dark web servislerinde ya da herhangi bir forumda böyle bir sızıntı olduğuna dair herhangi bir bilgiye şimdiye dek rastlamadıklarını belirtti. Dark Web’de ortaya çıkan veri sızıntılarının, Telegram gibi komünikasyon servisleri aracılığıyla hem siber güvenlik uzmanları, hem hackerlar, hem de büyük şirketler tarafından takip edildiğini, bu büyüklükte sızıntıların ise çok hızlı yayıldığını, veri akışı gerçek olsaydı, mutlaka bu servislerden birinde duruma dair bilgi paylaşımı olacağını da ifade ettiler. Bunun yanında, videodaki veri akışının kolay bir şekilde taklit edilebilir olduğunu ve inandırıcı olmadığını da ekliyorlar.

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videonun, bir Rus hacker'ın aşılıların 7/24 izlendiğini ispatladığını gösterdiği iddia edilmişti. Sputnik ve FDA onaylı tüm Covid-19 içerik listeleri açık olarak paylaşılıyor ve bu aşıların hiçbirinin içinde mikroçip veya takip sağlayacak bir mekanizma bulunmuyor. Bunun yanında, dark webden yayıldığı öne sürülen videodaki veri sızıntısı gerçek olsaydı, hiç olmazsa büyük veri sızıntılarının paylaşıldığı forum ve komünikasyon servislerinde buna dair bir bilgi olması beklenirdi. Videoya ve sözde veri sızıntısına dair bu servislerde hiçbir bilgi yer almıyor, videonun yayılım alanı komplo teorisi üreten hesaplar ile kısıtlı bir ağda gerçekleşiyor.

Sonuç olarak;

Bir Rus hackerın aşılıların 7 gün 24 saat izlendiğini ispat ettiği iddiası yanlış.