İddia şöyle;

Bir Facebook hesabı tarafından 19 Aralık 2021 tarihinde yapılan paylaşımda yer alan görseldeki kolyenin Antik Mısır’dan 4 bin yıllık kolyeyi gösterdiği ve Kahire Müzesi’nde bulunduğu iddia edildi.

Söz konusu iddia, yerli ve yabancı birçok sosyal medya hesabı tarafından da paylaşılmış. 

Kolye Antik Mısır Dönemine mi Ait?

İddiada yer alan görsel arama motorlarında tersten aratıldığında kolyenin, yaptığı boncuk işleriyle ünlü Sherry Serafini adlı bir sanatçı tarafından üretildiği görülüyor.  Serafini kolyeyi, boncuk ve takı işleri konusunda en prestijli dergilerden biri olan, 25 yıllık yayın hayatı sonrası 2020 yılında kapanan Bead & Button’ın her yıl düzenlenen boncuk sanatı yarışması için üretmiş. Kolyenin 2004 yılı yarışması için üretildiği ve Bead & Button dergisinde yayımlandığı Fire Mountain Gems and Beans adlı internet sitesinden de görülebiliyor. Serafini’nin söz konusu kolyeyle “giyilebilir tohum boncuk” kategorisinde finalistler arasında yer aldığı da belirtilmiş.

Serafini'nin Çalışmaları Kızılderili ve Victoria Tarzlarına Dayanıyor

Sherry Serafini’nin Fire Mountain Gems and Beans’teki biyografisinde sanatçının boncuk çalışmalarının Mısır veya Antik Mısır tarzına değil, Kızılderili ve Viktorya tarzlarına dayandığı belirtilmiş. Sanatçının resmi internet sitesine girildiğinde de söz konusu iddiada yer alan kolyeye benzer birçok boncuk işi ürettiği de görülebiliyor. Bunun yanı sıra CheckYourFact sanatçıyla Instagram üzerinden iletişime geçtiğini ve sanatçının iddiadaki kolyenin kendisi tarafından yapıldığını söylediğini aktarmış. 

İddia, CheckYourFact tarafından da incelemiş.

İddia YANLIŞ

Bir Facebook hesabı tarafından yapılan paylaşımda yer alan görseldeki kolyenin Antik Mısır’dan 4 bin yıllık kolyeyi gösterdiği ve Kahire Müzesi’nde bulunduğu iddia edilmişti. Mısırla, Kahire Müzesi ile ve 4 bin yıl öncesiyle bir ilişkisi bulunmayan kolye, Sherry Serafini adındaki bir sanatçı tarafından yapılmış ve 2004 yılında düzenlenen bir yarışmada yer almış.

Sonuç olarak;

Görselin, 4 bin yıllık bir Mısır kolyesini gösterdiği iddiası yanlış.