İddia şöyle;

Bir Twitter hesabı tarafından 1 Temmuz 2023 tarihinde paylaşılan videonun arabaların camdan atıldığını gösteren videonun Fransa’daki protestolarda çekildiği iddia edildi.

Fransa’da Ne Olmuştu?

7 Haziran 2023 tarihinde Fransa Paris’in Nanterre banliyösünde Cezayir asıllı Nahel Merzouk isimli 17 yaşında bir genç, polis kontrolü esnasında “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle Fransız polisi tarafından vurulurarak öldürüldü.
Olayın ardından Fransa’da başlayan isyan, dünyada ses getirmeye devam ediyor. Bir sosyal medya hesabı tarafından paylaşılan videoda da bu protestolar esnasında arabaların binalardan atıldığına dairdi. Aynı görüntüler benzer iddia metinleriyle sosyal medyada birçok dilde de paylaşılıyor.

Video Fransa’da Çekilmemiş

Anahtar kelimelerle ve videodan alınan ekran görüntüleri ile tersten görsel arama yapıldığında videonun çıkış kaynağına ulaşılabiliyor. Görüntüler iddia edildiği gibi Fransa’daki protestolardan değil. Video, 3 Temmuz 2016 tarihinde Justin King isimli bir Twitter kullanıcısı tarafından “Hızlı ve Öfkeli 8'in çekimleri Cleveland'da. Farkında olmadığınızı ve aniden bunu gördüğünüzü hayal edin” açıklamasıyla paylaşılmış; videonun ona Kasey Crabtree adlı bir kişi tarafından ulaştırıldığını da ifade etmiş.

Hızlı ve Öfkeli 8, 2017 yılında vizyona girmiş. Filmde araçların otoparktan aşağı düştüğü bu sahne, YouTube’da yer alıyor. Arabaların atılması konseptiyle yer alan sahne, Cleveland’daki Halle Bros isimli otoparkta çekilmiş. Sahneye dair filmin yönetmeni Felix Gary Gray, yüzlerce arabayı 100 feet yüksekten düşürmeyi içeren bu sahnenin çekiminde CGI yardımı aldığını söylemiş. Gray, arabaların vinçler yardımıyla aşağı atıldığını da eklemiş.
Paste Embed Code for AMP

İddia YANLIŞ

Bir Twitter hesabı tarafından paylaşılan videoda arabaların camdan atıldığını gösteren videonun Fransa’daki protestolarda çekildiği iddia edilmişti. Görüntüler Fransa’daki gösterilerde kaydedilmemiş. Video, Hızlı ve Öfkeli 8 filminin çekimleri sırasında ABD’nin Cleveland şehrinde Halle Bros isimli bir otoparkta çekilmiş.

Sonuç olarak;

Arabaların binalardan atıldığını gösteren videonun Fransa’daki protestolarda çekildiği iddiası yanlış.